18 Månader

På juldagen 2015 fyllde du 18 månader. Det händer så många nya saker hela tiden nu, jag ska försöka skriva ner dem innan man glömmer av och blandar ihop. Vi vill så gärna minnas varje litet framsteg, varje liten egenhet som gör dig till den fantastiska lilla individ du är.
IMG_10
Du har ärvt dina föräldrars envishet, det är en sak som är alldeles uppenbar. Och liksom din mor kommer du säkert få smeknamnet “Emil i kjol”, trots att jag inte hade kjol speciellt ofta som barn. Men buset bara lyser i dina ögon, precis som det gjorde i mina när jag var som du är nu.

Vi var på ett namngivningskalas häromveckan. Du nöjde dig inte med att äta från din tallrik för när jag lyfte ner dig på golvet åt du saker som låg på golvet också. Och i köket fanns minsann en bit paprika i papperskorgen som letade sig in i din mun. När tårtorna ställdes ut på serveringsbordet såg jag att du stod och tuggade på något. Jag antog att du hittat nån bit mat på golvet igen men samtidigt hörde jag någon utbrista att det fattades en bit på en av tårtorna. En bit stor som en barnnäve ungefär. Den mumsade du i dig med god aptit vill jag lova.

Kakmonstret på namngivningskalas

Kakmonstret på namngivningskalas


Din favoritsyssla är att öppna saker och hitta andra saker där i. Så du fick en slags rysk docka som du öppnar och öppnar i all oändlighet samtidigt som du utbrister “Wow!” varje gång du hittar en ny, mindre figur inuti.

Du älskar att måla. Med tusch, inte med kritor. Länge sa du “Mjau” varje gång vi skulle måla och jag vet inte hur många hundra katter jag ritade innan det gick upp för oss att “Mjau” betyder måla.

Måla + bada = himmelriket!

Måla + bada = himmelriket!

Du har också blivit intresserad av att mysa. Du säger i och för sig att du vill hoppa. Så går du till vår säng och vill bli upplyft. Sen lägger du dig till rätta på kuddarna, pekar på täcket som vi snällt lägger över dina ben, säger “Bing!” med uppfordrande röst (ja, du säger så när du vill ha iPaden, eftersom Bing är ditt favoritprogram) och sen ligger du där i godan ro och gosar med iPad och Bä. Bä är förresten ditt stickade får som jag köpte till dig på en julmarknad i Segerstad som jag besökte med din farmor i November. Den var egentligen bara prydnad och inte till salu, men jag fick köpa den ändå. Och det var kärlek vid första ögonkastet.

Höjden av mys

Höjden av mys


Vatten har alltid varit ditt element. Du älskar att bada och du vill gärna bada lääänge. På sistone har du också börjat roa dig med att hälla ut vatten från din mugg på bordet och sedan hämta en handduk för att torka upp efter dig. Och du älskar att “diska”. Du släpar en köksstol fram till diskhon och klättrar upp på den. Sen ska man sätta på vattnet på lagom temperatur (är det en grad för varmt så är det “aaassshhhjjj”) och sen står du där och häller från ett kärl till ett annat och resten hamnar på dig och på golvet. Vi har förstått att det är lika bra att du får leka den leken i bara blöja från och med nu.
IMG_6661

Det var i denna ålder som du blev blyg för första gången. På julafton hemma hos din morfar knep du ihop ögonen och höll armarna framför ansiktet av blyghet inför morfar. Du såg naturligtvis inte vart du gick då, så du gick rakt in i morfar och blev alldeles förskräckt. Men efter ett tag brukade det lossna och innan dagen var över så satt du i morfars knä och tuggade på ett smörgåsrån.

Farmors julgran, nästan lika intressant som ryska dockor

Farmors julgran, nästan lika intressant som ryska dockor


Ja, smörgåsrån och russin är dina favoritsnacks. Jättedåligt för tänderna, men oerhört svårt att säga nej till någon som drar ut en i köket och ställer en framför skafferiet och bestämt pekar och säger “Den! Denna!” Vi tänkte att det nog kommer ordna sig så fort du börjar i förskolan. Det tänkte vi även om iPaden och din kärlek till denna pryl. Vi hade fel.
Ibland fick vi lirka med maten. Toppa den med ärtor och servera den till Pippi på iPaden

Ibland fick vi lirka med maten. Toppa den med ärtor och servera den till Pippi på iPaden


I favoritjulklappen kunde man visst också se på iPad

I favoritjulklappen kunde man visst också se på iPad


Och i sittpuffen gick det alldeles utmärkt att se på Bing, Pippi eller Bolibompa

Och i sittpuffen gick det alldeles utmärkt att se på Bing, Pippi eller Bolibompa


Du började förskolan den 11 Januari 2016. Första dagen följde både jag och din pappa med dig dit och fick träffa dina fröknar. Sanna hette hon som skulle ta hand om dig under inskolningen, hon är snäll och vi hoppas att du snart kommer tycka om henne. Än så länge är du inte helt övertygad om att förskolan är en kul plats att vara på, och ska jag vara ärlig så är inte jag helt övertygad heller. På den avdelningen du är kan man ju varken rita eller leka med vatten.
Rita får man dock göra på den stora avdelningen och första dagen stod du där vid grinden och bara ville över dit. Så den andra dagen, när jag var med hela dagen, fick vi faktiskt vara där. Och där kunde du hoppa på en stor madrass (ännu en favoritsyssla, “hoppa, hoppa!”) och rita vid ett litet bord med små stolar. Det slutade rätt tvärt när du hällde ut alla pennorna på golvet och vägrade plocka upp dem efter dig. Jag tänkte att detta beteende kanske förskolan också kan få bukt med så småningom.
På väg till förskolan för första gången

På väg till förskolan för första gången


IMG_04

Du snackar en hel del, även om det mesta är långa meningar på ett för oss helt obegripligt språk. Det är såklart jättefrustrerande för dig när du står och pekar och säger något jag inte förstår, men nu har jag börjat följa med så att du får visa precis vad du menar. Det blir lättast så. Du kan faktiskt en massa riktiga ord också. Som mamma, pappa, komma, titta, där, tack, kego (varsego), kojv (favoritmat), Nea (favoritmänniska), hoppa, bluöjja (ja, du svänger till ordet lite snyggt sådär), ko (ibland sko, ibland ko), bija (bil) och en massa andra ord. Ett tag sa du koja och bija om sko och bil. Vi lade ingen vikt vid det, men efter några månader insåg jag att det berodde på oss. Vi ville ju bekräfta att du sa rätt ord när du sa bil och sko, så vi började svara “bil, ja” och “sko, ja”. Så du trodde antagligen att vi rättade dig. Du gjorde samma sak med ordet “tack”. Eftersom vi alltid svarade “varsågod” så trodde du att vi rättade dig, så nu blev “kego” ditt nya ord för tack.
Appropå tack så tackar du väldigt ofta. Inte bara när du får saker, utan även när man hjälper dig med något, som att tvätta dina händer eller lyfta ner dig från skötbordet. En himla fin egenhet som jag hoppas du kommer fortsätta med.

Och efter mycket om och men så kom äntligen den första snön. Du gillade att åka pulka, bara du slapp gå själv upp för backen.

Pulkaåkning hos moster

Pulkaåkning hos moster


IMG_03

Sen gillar du att sitta på mycket små ytor. Som i din dockvagn, eller i en docksäng. Eller varför inte i din leksakskorg?

Hemma hos Pilou, favoritkompisen

Hemma hos Pilou, favoritkompisen


En rimlig sittplats

En rimlig sittplats

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply