Bye Bye Klara

fredag, november 28, 2008

För något år sedan slog portarna igen på en av mina favoritbarer i stan, Café Japan. Ett underbart ställe med bra musik, ljuvlig mat, fantastisk öl och mysig belysning. Jag vet fortfarande inte varför de stängde, kanske var det 2 för 1 ställena längre ner på Viktoriagatan som konkurrerade ut den lilla japanska baren. För ett halvår sen försvann ytterligare ett favorithak, Wojarksi. Även detta utan en förklaring. Wojarski hade ju funnits forever och plötsligt låg det en indisk restaurang där istället. Som om ingenting hade hänt.

Nu är det dags för mitt absoluta favoritställe genom tiderna att kasta in handduken. Klara. Klara kök och bar. Klaras. Kärt barn har många namn, men det finns bara en som du Klara. Länge härdade du ut, en ensam kämpe i ett område fyllt av 2 för 1. Med din ständigt varierande meny från alla världens hörn (de koriandermarinerade oxfiléspetten ligger på min topp tio över det godaste jag ätit, ever). Med din rara lilla hovmästare som läxade upp mig för att jag lämnat min kontokorts-slip på bordet. -Vem som helst kan ju se ditt kortnummer och ta alla dina pengar! Dina fina vinglas med det söta husets vin. Dina toaletter med blyertsklottret på dörrarna. Din underbara personal, där till och med dörrvakterna var världens trevligaste. Din söta uteservering med kulörta lyktor. Hof på fat. Vinägerchips i liten påse. Jesustavlan på väggen. Det pyttelilla djbåset. Det rutiga golvet. Den bruna inredningen. Trappan man ramlar ner för på väg hem. Lukten av korv från vagnen utanför. Känslan av att alltid känna sig välkommen. Allt detta ska gå till historien. Det är du och jag i dagarna två nu Klara. De sista dagarna. Nu ska vi dricka gravöl och dansa på borden.
Tack för att du fanns och gjorde Göteborg till en bättre plats på jorden.

Hello, Hello Monkey!

torsdag, november 20, 2008

För ungefär ett år sen klagade jag över att favoritrestaurangen Hello Monkey hade slutat servera sin fantastiska Vietnamesiska Biffsallad. Men de har tagit tillbaks den igen och jag är grymt glad över detta. Eftersom jag är pank nästan jämt nu för tiden så gav jag mig på att försöka återskapa rätten hemma, och det gick över förväntan bra. Hur gott som helst!

Medans jag har receptet färskt i minnet ska jag skriva ner det här.

Hemligheten med den Vietnamesiska Biffsalladen är just salladen. Eller rättare sagt dressingen som den marineras i. Så länge att den nästan får känslan av att vara inlagd.

Salladsdressingen bestod av
1.5 stycken pressad lime
Farinsocker
Ostronsås
Sesamolja (inte för mycket)
Sambal Olek
Hackad vitlök
Koriander
Lite vatten

Sen lade jag i gurka, urkärnad och skivad i centimeterstora bitar
Tomat, i lagom bitar
Groddar
Savoykål, strimlad
Jordnötter, helst osaltade
Koriander (som man aldrig kan få för mycket av)

Så fick det marinera i dressingen en bra stund.

Köttet behöver inte marineras egentligen, bara kryddas. Fast jag marinerade ändå, med pressad lime, oyster sauce, sesamolja och sambal olek. Och lite vitlök. Jag valde rostbiff, men om man känner sig lite lyxigare ska man nog helst välja ryggbiff. Banka den ordentligt för att få den mör och fin.

Stek köttet ganska blodigt, kanske en minut per sida. Efter det har svalnat lite skär man 0,5 cm tunna skivor och blandar ner i salladen.

Servera med klibbigt ris, inte råris som jag gjorde.

Gud så gott!

Nu; Chokladpudding. Så dekadent.